Hrnec pro každý sporák
Je jasné, že bez hrnců a pánví se neobejde žádná kuchyně, kde se opravdu vaří. Zorientovat se v široké nabídce a zvolit ten správný typ, jenž bude dobře fungovat s vaší varnou deskou, však může být trošku složité.
V moderních kuchyních nejčastěji najdeme indukční a sklokeramické desky či elektrické plotýnky, mnohé domácnosti však nedají dopustit na vaření na plynových hořácích. V chalupách není žádnou výjimkou ani příprava jídla na litinových tálech a plotnách sporáků na dřevo. Je zřejmé, že všem nebude vyhovovat stejné nádobí. Naštěstí jsou možnosti výběru široké, stačí se v nich zorientovat.
Nádobí vhodné na indukční desky
Indukční varné desky jsou oblíbené díky své efektivitě a rychlosti ohřevu. Pracují na jiném principu než klasické elektrické plotýnky, plynový vařič nebo běžné sklokeramické desky. Indukční deska totiž nezahřívá sama sebe a následně hrnce, ale pomocí elektromagnetických vírů ohřívá přímo varnou nádobu. Pod lesklým povrchem se ukrývají cívky, jež po zapnutí začnou zahřívat dno hrnce. Nedochází tak k tepelným ztrátám a vaření je celkově efektivní.
Pro správné fungování těchto desek je nezbytné používat hrnce s magnetickým dnem. Jak takové nádobí poznáte? Na hrnci naleznete symbol stočené spirály ve čtverečku. Otestovat vhodnost nádobí ale můžete i sami pomocí magnetu. Pokud magnet na dně drží, je vhodné i pro indukci. Není tedy třeba kupovat speciální nádobí, jak se často traduje, funguje většina nerezových, litinových a smaltovaných hrnců. Skvělou volbou je nádobí se zesíleným sendvičovým dnem, které rovnoměrně rozvádí teplo a zabraňuje připalování. Použít naopak nelze měděné, hliníkové, skleněné nebo keramické nádoby.
Nádobí na elektrické plotýnky a sklokeramické varné desky
Elektrické varné desky jsou stále oblíbené pro svou spolehlivost a snadný provoz a údržbu. V tomto případě jsou vhodné hrnce z nerezové oceli, smaltu nebo povrstveného hliníku. Ty mají schopnost rovnoměrně rozvádět teplo po celé ploše dna hrnce, což je klíčové pro účinné vaření. Můžete ale použít i nádobí ze speciálního varného skla či měděné kastroly.
Pro elektrické desky je také důležitý rozměr dna hrnce. Optimální velikost je taková, aby co nejvíce pokrývala plochu varné desky a zajišťovala tak co nejlepší využití přenášeného tepla.
Nádobí na plynové hořáky
Pro vaření na plynovém sporáku jsou vhodné především ty hrnce a pánve, které snesou vysoké teploty a mají vysokou tepelnou vodivost. Vhodným materiálem je tedy litina, hliník nebo nerez. U nádobí s nepřilnavým povrchem se přesvědčte, že odolá teplotám vyšším než 250 °C. Na rozdíl od sklokeramických a indukčních desek nemusí mít sice pánev rovné dno, určitě je ale takové nádobí během vaření stabilnější a tím pádem bezpečnější.
V čem vařit na sporácích na dřevo
I zde je nejdůležitějším parametrem odolnost vůči vysokým teplotám. Chybu neuděláte s nerezovým nádobím se zesíleným dnem, vhodná je také litina. Vyhněte se nádobí s plastovými madly, protože by kvůli vysoké teplotě kolem hrnce mohlo dojít k jejich deformaci. Naopak však můžete vyzkoušet vaření v kameninových hrncích, které se hodí zejména pro pomalou přípravu pokrmů.
Čtěte symboly
Chcete-li stoprocentní jistotu, že je nádobí vhodné pro vaši varnou desku, věnujte pozornost symbolům od výrobce. Buď je najdete na obalu, nebo jsou přímo vyražené na dně hrnce. Díky nim snadno poznáte, zda se hrnec hodí pro indukci, sklokeramiku, nebo plynový sporák.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock a se svolením firem Orion, XXX Lutz, Potten & Pannen – Staněk
Staněk, Bonami