Konvice na vodu
Pro ohřev vody při vaření můžeme používat buď klasickou konvici na „plotnu“, nebo elektrickou. Která je výhodnější?
Elektrické varné konvice ohřívají vodu velmi rychle, u některých je možné nastavit i konkrétní teplotu, kterou požadujeme, většinou od 45 či 60 do 100 °C, a to buď pomocí samostatných tlačítek, nebo na displeji. Teplotu dokážou konvice po určitý čas udržet. Objem lze zvolit od jednoho do 1,8 litru, mají zvukovou signalizaci, většinou i ukazatel množství vody, otočnou základnu, mohou mít filtr proti usazeninám, čajové sítko, displej, LED podsvícení. Vyrábějí se z kovu, keramiky, skla, plastu.
Klasické konvice lze použít na kovové plotně, na plynu i sklokeramické desce, ohřátí vody trvá ale poněkud déle. Rychlejší ohřátí umožní indukční deska, na ni se však nehodí konvice, které nemají ve dnu vodivý (železný) kov. Objem bývá od 0,5 do 3 litrů, materiálem je většinou nerezový kov, smalt, litina, borosilikátové sklo. Skleněné konvice mívají i čajové sítko.
Text: Iva Tvrzová
Foto: Archiv firem