Příprava brambor pro ranou sklizeň

brambory v košíku

Pro předklíčení vybíráme pouze zcela zdravé pevné středně velké hlízy. Foto: Shutterstock

Přestože je za okny zima ještě v plném proudu, zahrádkáři se už připravují na novou sezónu. V lednu nastává čas řešit sadbu raných brambor.

K tomu, abychom si mohli brzy pochutnat na vlastních bramborách a jejich výnos splnil očekávání, je nutné dodržet pár základních kroků.

Prvním předpokladem je pořízení sadby velmi rané odrůdy. Volit lze mezi běžnějším žlutým a méně častým červeným typem. Dále podle konzumní jakosti, nároků na pěstování, odolnosti vůči škůdcům a chorobám. Vhodné jsou hlízy větší velikosti (4–6 cm), neboť si uchovávají dostatek zásobních látek podporujících rychlejší nastartování růstu a větší ranost. Při nákupu proto cílíme na tříděnou sadbu.

brambory pro sadbu

Na sadbu si můžeme uschovat hlízy z vlastní úrody. Foto: Shutterstock

Předklíčení hlíz

předklíčená hlíza

Správně předklíčené hlízy mají krátké silné klíčky se základy kořínků ve formě hrbolků a s růžicemi lístků. Foto: Shutterstock

Nezbytnou podmínkou časné sklizně je předklíčení, potřebná vegetační doba se tím zkrátí o 10 až 14 dní. Délka předklíčení se pohybuje v závislosti na teplotě místnosti od 6 do 8 týdnů, poté se hlízy vysadí do půdy.

Pro takzvané probuzení umístíme zdravé pevné hlízy koncem ledna či začátkem února na týden až čtrnáct dní do neosvětleného prostoru se stálou teplotou okolo 8 až 12 °C. Když klíčky dosáhnou délky 0,3 až 0,5 cm, vyskládáme brambory do nízkých přepravek nebo lísek (výborně se pro tento účel hodí plata od vajec), a to nahoru tou polovinou hlízy, na níž je více oček. Uložíme na mírně větrané místo s maximální teplotou 18 °C a s rozptýleným světlem. Můžeme použít i umělé osvětlení po dobu 8 až 12 hodin denně, ale při současných cenách energií je to zbytečný luxus. Čím je teplota vyšší, tím kratší je doba předkličování. Světlo brzdí vytahování klíčků do délky, posiluje jejich stavbu a pevnost. Při správném postupu bude klíček 1,5 až 3 cm dlouhý a se základy kořínků v podobě hrbolků a s vytvořenými růžicemi lístků. Kromě světla a tepla je nutností udržovat vlhkost vzduchu na 80–90 %. Pomůže i mlžení hlíz.

brambory s klíčky

Na hlízách uskladněných ve tmě a při vyšší teplotě vyraší dlouhé tenké klíčky. Pro sadbu jsou nepoužitelné. Foto: Shutterstock

Týden před výsadbou musíme hlízy začít otužovat, aby nebyly vysazením do chladné půdy vystaveny teplotnímu šoku. Teplotu proto snížíme na 6–8 °C, například intenzivnějším větráním.

Zakořeňování sadby

Úspěšnost pěstování raných odrůd je možné posílit zakořeňováním sadby. Způsoby jsou dva. Do přepravek s plným dnem nasypeme tenkou vrstvu zeminy (osvědčila se směs rašeliny s pískem), na ni vyskládáme probuzené hlízy očky nahoru a zasypeme je asi centimetrovou vrstvou zeminy. Lehce pokropíme vodou a překryjeme černou netkanou textilií, abychom zabránili přístupu světla.

zakořeněné brambory

Brambory je také možné nechat zakořenit v malé vrstvě hlíny. Foto: Shutterstock

K nastartování procesu zakořenění je potřeba teplota 18–22 °C a občasné rosení zeminy po dobu 5 až 7 dní.

Zakořeňovat lze i předklíčené hlízy. Každou zvlášť vložíme do malých květináčů nebo kelímků s otvorem ve dně a zasypeme zeminou, kterou udržujeme mírně vlhkou. Doba zakořenění je stejná jako u předchozího způsobu.

Osvědčené velmi rané odrůdy

Anuschka – pevná konzistence, odolná háďátku bramborovému, méně plísni bramborové. Upřednostňuje lepší půdu s rovnoměrným zásobováním vláhou a živinami.
Belana – lojovitá konzistence, vynikající chuť, vysoký výnos i odolnost proti strupovitosti, virózám a háďátku.
Belarossa – červená velkohlíznatá odrůda, vysoký výnos dobré kvality. Není citlivá na stres ze sucha, odolná háďátku bramborovému, strupovitosti, rzivosti, méně plísni.
Carrera – velkohlíznatá odrůda vynikající chuti a konzistence s vysokým výnosem v nejranějších termínech, odolná proti strupovitosti.
Impala – varný typ B, velmi vysoký výnos v raných termínech v plné zralosti.
Red Sonia – odrůda s červenou slupkou, vysoký výnos i v méně úrodné půdě, vysoce odolná vůči virům, středně proti strupovitosti a plísním.
Rosara – červená odrůda, výnosově nadstandardní, nenáročná, vysoce odolná vůči virózám, strupovitosti, rakovině bramborové i háďátku, méně odolná proti plísni bramborové.
Solist – extrémně raná odrůda, varný typ B, vysoký výnos. Vyžaduje vlhčí střední až těžké půdy. Je vysoce odolná proti háďátku bramborovému, svinutce, rzivosti dužniny, vločkovitosti, strupovitosti, Y viru, černání stonku, hnilobě hlíz a středně odolná proti plísni natě.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock

Příprava brambor pro ranou sklizeň