Slané pečivo
Pokud rádi pečete, ale na sladké si moc nepotrpíte, můžete se pustit třeba do přípravy slaného pečiva, které je neméně efektní a po kterém se zapráší stejně rychle.
Pivní preclíky
- 500 g polohrubé mouky, 50 g sádla, 200 ml piva, 20 g droždí, 10 g soli, vejce na potření, hrubá sůl, kmín či mák na posypání
Tři vrchovaté lžíce mouky smícháme s droždím a trochou piva, aby vzniklo řidší těstíčko. Necháme na teplém místě vzejít, přidáme zbytek surovin a uhněteme pevné nelepivé těsto. Necháme asi hodinu kynout zakryté utěrkou, pak rozdělíme na 12 stejných kusů, z nichž uválíme hady a spleteme je do tvaru preclíku. Ty necháme dokynout na plechu, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme solí, mákem, kmínem či jinými semínky podle chuti. Pečeme v troubě předehřáté na 230 °C asi deset minut.
Pečené pirožky s brynzou
- 1 balíček listového těsta, 200 g brynzy, vanička polotučného tvarohu, 200 g špenátových listů, stroužek česneku, sůl, pepř, vejce na potření
Brynzu smícháme s tvarohem, prolisovaným česnekem a omytým a nakrájeným špenátem. Podle chuti osolíme a opepříme. Těsto rozválíme na tenký plát a rádýlkem rozkrájíme na čtverce. Na každý dílek dáme náplň, přehneme, aby vznikl trojhránek, a prsty nebo špičkami vidličky pečlivě uzavřeme okraje. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C dozlatova.
Profiterolky se slanou náplní
- Těsto: 60 g hladké mouky, 50 g másla, 150 ml mléka, 2 vejce, sůl
Náplň: 2 balení smetanového sýra (např. Lučina), pár lžic mléka nebo smetany, 100 g uzeného lososa, snítka čerstvého kopru, sůl a pepř
Máslo, mléko a trochu soli dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přisypeme mouku a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout. Ještě teplé jej vložíme do robota a pomalu šleháme, dokud nevychladne. Pak přidáme vejce a vyšleháme do hladké hmoty. Tu přendáme do cukrářského sáčku, s jehož pomocí tvoříme na plech vyložený pečicím papírem malé profiterolky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 12 minut. Během pečení troubu neotvíráme.
Zatímco se pečou větrníčky, připravíme si náplň. Krémový sýr vložíme do misky, naředíme troškou mléka či smetany a smícháme jej s uzeným lososem nakrájeným na malé kostičky a nasekaným koprem. Podle chuti můžeme ještě opepřit či dosolit. Směsí pak plníme podélně rozkrojené profiterolky a dáme vychladit.
Šneci z listového těsta
- 1 balíček listového těsta, 150 g anglické slaniny, 150 g plátků ementálu, čerstvé bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, bazalka)
Těsto rozválíme na tenký plát ve tvaru čtverce a na něj navrstvíme plátky anglické slaniny a ementálu, podle chuti posypeme nasekanými bylinkami. Těsto pak srolujeme a vzniklý závin krájíme na plátky, které klademe na plech. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut.
Mini quiche s cuketou a lososem
- Těsto: 250 g hladké mouky, 125 g studeného másla, 50 ml vody, špetka soli
Náplň: 1 vejce, 100 ml smetany, 1 menší cuketa, 100 g uzeného lososa, 2 jarní cibulky, sůl a pepř
Na vál nasypeme odváženou mouku se špetkou soli, uprostřed vytvoříme důlek a přidáme do něj nakrájené máslo. Nožem z ingrediencí vytvoříme drobenku, do níž po lžících přiléváme studenou vodu, a rukama vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a dáme chladit do lednice. Mezitím připravíme náplň z rozšlehaného vejce a smetany, dochutíme solí a pepřem. Cuketu nakrájíme na tenoučké plátky (můžeme použít škrabku na brambory), lososa nakrájíme na menší kousky, nastrouháme sýr. Po hodině troubu zapneme na 200 °C, vyjmeme těsto z lednice a vyválíme z něj tenký plát. Pomocí sklenice vykrajujeme kolečka a vkládáme je do forem (pokud je můžeme vyložit papírovými košíčky, budou se po upečení lépe vyndávat), kde je ještě lehce dotvarujeme prsty. Na těsto pak klademe kousky lososa, cukety, nakrájené jarní cibulky a zalijeme směsí vejce a smetany. Po naplnění všech kousků dáme péct asi na 20 minut.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock