Etažér na cukroví
Na servírování více druhů vánočního cukroví se hodí patrový etažér, který nezabere na stole mnoho místa. Vyrobíte ho z dřevěných kulatin.
Základem pro výrobu etažéru bude dřevěná kulatina o třech různých šířkách. Ideální je s viditelnými letokruhy na řezu a pevnou kůrou na okrajích. Pokud použijete vlastní dřevo, nechte ho nejprve pořádně vyschnout, jinak vám popraská. Ale široký výběr kulatin různých druhů dřeva je k dostání i na internetu.
Dřevěný etažér se určitě neztratí ani po Vánocích. Můžete na něj servírovat drobné pečivo nebo jednohubky. Do chalupy nebo chaty je jako dělaný.
Potřeby
- dřevěná kulatina o třech různých průměrech
- dřevěná tyč o kruhovém průměru asi 1,5 cm a délce 45 cm
- pilka na dřevo
- akuvrtačka s nástavcem zvaným sukovník
- brusná houba
- lepidlo na dřevo
- štětec (vel. 1,5)
- akrylátový lak Balakryl Sportakryl, který má atest pro styk s potravinami
- tužka
- metr
Postup výroby etažéru z kulatiny
- Připravte si všechno potřebné
- Na kulatinách vyznačte středy. V nich vyvrtejte pomocí sukovníku otvor o průměru asi 14 mm
- Dřevěnou tyč podle potřeby pilkou zkraťte přibližně na délku 45 cm
- Lak promíchejte tak, aby v něm nevznikly vzduchové bubliny
- Aplikujte ho na kulatiny plochým štětcem z obou stran po směru dřeva. Bezbarvý lak zvýrazní kresbu dřeva a prodlouží jeho životnost. Povrch dřeva musí ale být suchý, hladký a zbavený vosku a mastnoty. Zvolit můžete lesklé nebo matné provedení. Aby se vám při natírání kulatiny lépe držely, použijte dřevěnou tyč, kterou provléknete vyvrtaným otvorem
- Stejně natřete i tyč. Vše nechte schnout asi 1 až 2 hodiny
- Povrch pak jemně zdrsněte brusnou houbou
- Na všechny části etažéru naneste druhou vrstvu nátěru
- Po zaschnutí laku zbývá etažér sestavit. Na okraj tyče naneste lepidlo a vložte ji do otvoru uprostřed kulatiny s největším průměrem
- Až lepidlo zatvrdne, navlékněte na tyč i zbylé dvě kulatiny, které opět pomocí lepidla připevníte do výšky tak, aby vytvořily jednotlivá patra. Po zaschnutí lepidla je podnos hned připravený na servírování
Realizace, text a foto: Balakryl