Před zimou vymeťte komín

čištění komína

Dá-li se komín čistit ze střechy, je to ideální, kartáč se snadno vtlačí dolů a nečistoty strhává ze stěn i při vytažení nahoru. Foto: Shutterstock

Bezpochyby je nejlepší nechat to na kominíkovi. Ale s jednoduchým nářadím nic nebrání ani tomu, abyste pravidelně kontrolovaný komín udržovali v kondici i svépomocí.

A před zimou je na to nejvyšší čas, protože pěkně si zatopit v kamnech či v krbu a z tepla vyhlížet oknem do upršeného či zasněženého dne patří k základním radostem chalupářů a chatařů. Nechceme nikomu radit, aby rezignoval na školeného a certifikovaného kominíka. Ale zároveň je třeba říct, že pokud je komín stavebně v pořádku, má potřebné revize, je pravidelně udržovaný a celkově vykazuje dobrý stav, průběžné čištění svépomocí mu rozhodně neublíží. A nezakazuje to ani zákon, i když si lidé mnohdy myslí opak.

U zdrojů tepla do 50 kW může komín čistit i majitel nemovitosti, ale revizi musí provádět kominík s živnostenským oprávněním

Lepší tah, bezpečné topení

Základní kominické nářadí se dá běžně sehnat, a to buď ve specializovaném e-shopu, nebo v hobbymarketu, kde mívají tento typ zboží obvykle v odděleních, kde se prodávají kamna a příslušenství k nim.

A proč vlastně komín pravidelně čistit? Důležité je to z bezpečnostních důvodů a kvůli zlepšení tahu kamen. Topíte-li dřevem, hodně záleží na jeho kvalitě a vlhkosti. Jakékoli nedokonalé hoření zanáší komín sazemi, a i když je zdánlivě vše v pořádku, může způsobovat kombinace počasí a vrstvy sazí nepříjemný štiplavý zápach, který zvláště při nižším atmosférickém tlaku „padá“ do místností a s romantikou praskajícího ohně má jen pramálo společného.

čištění komína

Čistit zespodu otevřený krb je náročné, ale i za cenu většího nepořádku kolem je to čas od času nutné. Foto: Shutterstock

Kominické nářadí

Základním nářadím na čištění komína je kartáč zvaný štosák, kominická štětka a „sluníčko“, což je nářadí připomínající svým tvarem slunce, které po spuštění shora „projede“ komínovou rouru a mechanicky odstraní i nánosy na stěnách.

Ne vždy však lze čistit komín shora. Štětka či kartáč se tedy prostrčí komínovými dvířky, vytlačí nahoru a stáhne dolů. Důležité je dobře zavřít kamna, aby z nich nevyletěly saze. Doporučuje se použít i chemický čistič, který se zapálí v kamnech před mechanickým čištěním a uvolní saze. I když bývá označený jako odstraňovač sazí, nelze se spoléhat jen na něj, nánosy dehtu se nejúčinněji uvolní mechanicky.

Dobré rady

  • Při čištění dvířky vyčistěte nejprve horní a až poté spodní část komína.
  • Uzavřením kamen či dvířek od krbu zabraňte tomu, aby saze vyletěly do místnosti.
  • Nezapomeňte rozebrat a vyčistit roury (kouřovinu), ale nemějte rouru oddělanou v okamžiku, kdy čistíte komín.
  • Je nutné zabránit tomu, aby do komína pršelo, takže pokud ho nemáte opatřený stříškou, je nutné ji namontovat.

Text: Richard Guryča
Foto: Shutterstock

Před zimou vymeťte komín