Jak zazimovat květinové záhony?

Kromě zabezpečení choulostivějších druhů rostlin před mrazivým počasím je třeba uklidit záhony a zlepšit kvalitu zeminy v návaznosti na příští sezónu.

Druh úkonů se bude odvíjet od toho, jestli se jedná o trvalkovou, nebo letničkovou výsadbu. V prvním případě nám půjde o ošetření a ochranu rostlin, v druhém o úklid a kompletní přípravu záhonu na následující vegetační období. Jiný postup zvolíme pouze tehdy, chceme-li pro příští letničkový záhon využít do půdy zapadaná semínka z letošních květin. Opatrně jej zbavíme starých rostlin a plevelů a můžeme na něj nasypat tenkou vrstvu nové zeminy. Tím dáme semenům šanci na jaře vyklíčit v co největším množství.

ochranná pokrývka z chvojí

Choulostivé druhy potřebují ochrannou pokrývku z chvojí. Foto: Shutterstock

Jak zazimovat letničkový záhon

Odstraníme uschlé rostliny a případné plevele i s kořeny. Povadlé zbytky letniček spolu s listím, které sem napadalo (mimo ořechového), zapravíme lehce do půdy jako zelené hnojivo.

K namrznutí náchylné hlízy a cibulky letních květin, jako například jiřin, opatrně vyryjeme a uložíme v odvětrané krabici nebo sáčku na chladnější suché tmavé místo, kde se k nim nedostanou hlodavci. V zahradách s mírnějším klimatem mohou v zemi zůstat lilie, dosny neboli kany, kalokvěty, amarylky (Amaryllis belladonna), dokonce takto přezimované další rok bohatěji kvetou. Potřebují ovšem dobře překrýt chvojím, aby byly chráněny, ale současně aby bylo umožněno proudění vzduchu a tím odvětrávání vlhkosti, aby je nenapadla hniloba.

příprava kosatců na zimu

Kosatcům pokrátíme listy a půdu kolem nich opatrně nakypříme. Foto: Shutterstock

Údržba trvalkových záhonů

Ostřiháme odumřelé části rostlin, uschlé květy a semeníky. Jsou-li větvičky nebo listy napadené chorobami nebo škůdci, nedáváme je do kompostu, ale buď do směsného odpadu, nebo je spálíme. Vytrháme plevele. Půdu kolem rostlin můžeme lehce nakypřit.
S příchodem prvních mrazíků, ale ne dříve, než teploty klesnou pod 4 °C, přihrneme zeminou keříkové růže tak, aby byla zakryta první očka nad zemí. Vzácné a choulostivé odrůdy můžeme ještě překrýt netkanou bílou textilií či chvojím, které klademe tak, aby po nich voda stékala pryč od středu.

sřih keříkových růží

U keříkových růží odstřihneme zvadlé květy, větve zkrátíme až na jaře. Foto: Shutterstock

Opatrně se střiháním

Se střihem nebo řezem trvalek je nejlépe počkat na jaro. Pokud tak chceme učinit na podzim, nikdy je nekrátíme příliš nízko u země, otevřeli bychom vodě cestu do cibulek nebo kořenového krčku. Vlhkost může způsobit hnilobu nebo po zmrznutí potrhání podzemní části rostlin.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock

Jak zazimovat květinové záhony?