Solit, ale nepřesolit
Nejen v pohádkách platí, že sůl je nad zlato. Prostřednictvím solí dochucených pokrmů je organismu dodáván důležitý prvek sodík. Jeho nedostatečný, ale i nadměrný příjem má negativní vliv na zdraví.
Konzumace velkého množství soli může vést ke vzniku zdravotních problémů, jako je onemocnění srdce a cévního systému, ledvin, trávicího ústrojí atd. Na druhou stranu výzkumy potvrdily i to, že příliš malý příjem soli tělu také neprospívá, samozřejmě pokud se nejedná o pacienty, jejichž onemocnění omezení vyžaduje. Sodík, který sůl obsahuje, je totiž hnací silou všech životně důležitých procesů v organismu. Pomáhá udržet tekutiny uvnitř buněk i rovnováhu vody v těle, podporuje funkce mozku a nadledvinek, které produkují desítky životně důležitých hormonů, včetně stresových a pohlavních. Společně s draslíkem (ten současně udržuje v organismu správnou hladinu sodíku) reguluje krevní tlak a je nezbytný pro nervovou a svalovou činnost.
Problémem je, že lidé běžně přijímají sodík v množství několikanásobně větším, než tělo dokáže spotřebovat. Důvodem je i to, že většina průmyslově zpracovaných potravin má vysoký obsah soli. Doporučená denní dávka je obecně 5 gramů soli s obsahem 2 gramů sodíku, ovšem jinou potřebu má fyzicky aktivní člověk a jinou ten, kdo většinu času prosedí.
Sůl není nepřítel
Neslané pokrmy dobré nejsou a nedochutí je ani plné hrsti nejrůznějších bylinek. Budete-li ale méně solit, odhalíte i jejich jemnější chutě.
Upravit příjem sodíku lze částečně použitím jiných druhů soli, než je klasická jedlá čili kuchyňská sůl, která ho obsahuje nejvyšší množství, a to 39 procent. O necelé procento méně ho má mořská sůl. Za jakousi královnu mezi solemi je díky své vzácnosti považovaná Fleur de Sel (solný květ), jež se sbírá ručně z mořské hladiny. Není nijak čištěna, obsahuje proto cenné minerály jako hořčík, draslík a vápník. Méně je sodík zastoupen v černé soli, která je druhem nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vejcích, za niž mohou siřičité složky. Dále obsahuje železo a některé minerály. V himálajské soli, jíž dává růžový odstín stopové množství oxidu železa, je obsah sodíku nižší zhruba o dvě procenta. Dokonce o pět procent menší podíl je ho v keltské soli, pojmenované podle moře, v němž se těží, a jíž se kvůli přírodnímu zbarvení říká také šedá. Obě posledně jmenované si rovněž uchovávají více minerálů.
Jak snížit příjem sodíku
- Omezte konzumaci vysoce zpracovaných potravin.
- Jezte méně sladkostí, které obsahují fruktózu, neboť ta zvyšuje absorpci soli ledvinami.
- Ke zbavení se přebytečného sodíku potřebuje organismus dostatečný příjem draslíku. Nachází se v čerstvém ovoci, zelenině, luštěninách, rybách.
Text: Gabriela Zelinková
Foto: Shutterstock