Podzimní střih trvalek ano, nebo ne?

zamrzlá zahrádka

Jezírko obklopené suchými rostlinami působí v podzimním ránu romanticky. Foto: Shutterstock

Existuje více pádných důvodů, proč nechat odkvetlé rostliny na zahradě do jara. V některých případech je však střih nezbytností, chceme-li se příští rok dočkat bohaté nadílky květů a plodů.

Hamletovská otázka „stříhat, nebo nestříhat“ dělí profesionální i laické zahradníky na dva tábory. Zastánci stříhání mají většinou rádi, když po sezóně zahrada vypadá úhledně a čistě. Argumentují také tím, že mokré zvadlé části rostlin napadá hniloba. Z druhé strany se ozývá protiargument, že suché stonky s listy během zimního spánku rostliny chrání. Komu dát za pravdu?

Zachovat přírodní koloběh

Nejjistější je poslouchat přírodu. Ta si s odumřelými nadzemními částmi rostlin poradí, protože postupně zetlí a pohnojí půdu. Dostat je pod povrch pomohou žížaly, které současně vytvářejí trávením těchto organických zbytků humus.

Střih zelené rostliny před zimou oslabí, protože se musí vypořádat se zacelením ran, při sestřihu těsně u země se otevře cesta vodě a sněhu, následně dochází k uhnití nebo zmrznutí kořenového krčku. Jistější je proto počkat s odstraněním až do jara. Semena, která zůstanou na usychajících stoncích, stačí dozrát a napadat do půdy, čímž je zajištěn v dalším roce růst nových letniček i trvalek. Současně jsou rovněž vítaným přilepšením pro ptáky a další živočichy v období, kdy je potravy v přírodě málo. Vzrostlé, byť suché rostliny poskytnou útočiště hmyzu a ptactvu.

jinovatka na bodláku

Jinovatka vykouzlí i z obyčejného bodláku něžnou dekoraci. Foto: Shutterstock

Z minusu udělat plus

Zahrada bez jediného suchého stonku sice vypovídá o svém majiteli, že jde o člověka pečlivého, upřednostňujícího pořádek, někdy ale může být takový přístup na škodu, protože zahrada působí smutně. Mnohá uschlá květenství nebo plody jsou velmi dekorativní. Efekt znásobí sníh, jenž vytvoří bílou kulisu, anebo námraza, která je obalí. Takto přirozeně vyzdobená zahrada vypadá mnohem živěji a příjemněji.

Kdy přistoupit ke střihu rostlin před zimou?

Důvody jsou dva. Ostříhat bychom měli ještě před uschnutím rostliny, které se rozšiřují vysemeněním a o jejichž expanzi nemáme zájem. Za druhé bychom měli zkrátit ty, jež kvetou nebo plodí jen na mladých výhonech jako například maliník a ostružiník.

modrofialové máčky

Modrofialové máčky připomínající hvězdy zkrášlí zahradu do jara. Foto: Shutterstock

Dekorativní suché rostliny

Neostříhané budou dělat parádu: mochyně s kalichy, tzv. lampionky, statice tatarská se závoji drobných květů, bodláky jako máčka, bělotrn a štětka, květenství smilu či řebříčku, pryšec skočcový s bachratými tobolkami, okrasné trávy včetně klasů i svázané ve snopech, šlahouny psího vína s plody, nažky klematisu atd.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock

Podzimní střih trvalek ano, nebo ne?