Lehká jídla z rajčat

To, že nejlépe chutnají rajčata vypěstovaná na vlastní zahrádce, ví každý. Bohatou úrodu pak lze zpracovat do čerstvých salátů, teplých jídel, ale i konzervovat na horší časy.

bruschetta

Foto: Shutterstock

Bruschetta s rajčatovou salsou

  • 4 velká zralá rajčata, 8 krajíců bílého chleba, 2 stroužky česneku, lístky čerstvé bazalky, olivový olej, mořská sůl

Nejprve rozehřejeme gril nebo grilovací pánev. Rajčata zbavíme semínek a nakrájíme je na drobné kostičky. V misce je osolíme, opepříme a smícháme s nasekanou bazalkou a lžící olivového oleje. Na rozehřátý gril či pánev dáme nasucho plátky chleba. Z obou stran je opečeme dokřupava. Plátky chleba potřeme česnekem a rozdělíme na ně rajčatovou směs. Zakapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky bazalky.

penne s rajčatovou omáčkou

Foto: Shutterstock

Omáčka z čerstvých rajčat

  • 1 kg rajčat, 4 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 100 g parmazánu, bazalka, sůl, pepř

Do hrnce dáme vařit vodu. Rajčata omyjeme a na špičce lehce nařízneme slupku do křížku. Na půl minuty je vložíme do vroucí vody, vyjmeme a rychle je zchladíme studenou vodou. Tím se slupka uvolní a rajčata půjdou snadno oloupat. Kromě slupky odstraníme také semínka a tvrdou stopku. Na pánvi necháme rozehřát olivový olej a opečeme na něm nasekanou cibuli a česnek. Přidáme pokrájenou dužinu rajčat a dusíme, dokud omáčka nemá požadovanou konzistenci. Dochutíme solí, pepřem a nakonec čerstvou bazalkou a podáváme s těstovinami a strouhaným parmazánem.

tomatová polévka

Foto: Shutterstock

Tomatová polévka

  • 1 kg čerstvých rajčat, 1 l zeleninového vývaru, 4 řapíky celeru, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, hrst lístků bazalky, snítka tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř

Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky. Nakrájenou cibuli a česnek necháme zesklovatět na rozehřátém olivovém oleji, přidáme krájená rajčata, řapíkatý celer, krátce podusíme a podlijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Asi po dvaceti minutách rozmixujeme a na závěr přidáme čerstvou bazalku.

plněná rajčata

Foto: Shutterstock

Plněná rajčata

  • 8 velkých masitých rajčat, 2 hrnky rýže basmati, 150 g strouhaného eidamu, 1 stroužek česneku, čerstvé bylinky (petržel, bazalka, oregano), olivový olej, sůl a pepř

Rýži propláchneme a necháme 30 minut předem namočit ve studené vodě. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rajčata omyjeme, seřízneme jim vršek a dužinu vydlabeme lžičkou. Nasekaný česnek, bylinky, pokrájenou dužinu rajčat a strouhaný sýr v misce smícháme se scezenou rýží, osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem. Směsí naplníme rajčata, pak je zakryjeme seříznutým vrškem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30–40 minut.

sušená rajčata

Foto: Shutterstock

Sušená rajčata v olivovém oleji

  • 1 kg zralých rajčat, 10 stroužků česneku, 2 lžíce sušené bazalky, olivový olej, moučkový cukr podle potřeby, mořská sůl

Rajčata můžeme sušit v sušičce na ovoce nebo v troubě. Sušička pracuje na nižší teplotu (60–70 °C) a bude to trvat déle, podle šťavnatosti a velikosti rajčat 8–10 hodin. V troubě můžeme teplotu zpočátku zvýšit a sušení tak urychlit. Troubu předehřejeme na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozložíme na něj rajčata pokrájená na plátky 1–2 cm. Osolíme je, opepříme a posypeme bazalkou, podle chuti můžeme rajčata i dosladit moučkovým cukrem. Rajčata sušíme na 160 °C po dobu 30 minut. Pak teplotu snížíme na 130 °C a za půl hodiny na 100 °C a sušíme je posledních 40 minut. Usušená rajčata vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a spolu s plátky česneku je naskládáme do připravených zavařovacích skleniček. Zalijeme olivovým olejem tak, aby byl celý jejich obsah ponořený. Uzavřeme a uložíme na chladné a suché místo.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Lehká jídla z rajčat