Domácí nanuky
Ledové osvěžení v podobě domácích nanuků je v parném létě vítaným zpestřením nejen pro děti, ale i pro dospělé. Podle zvolených surovin nahradí smetanový dezert či zdravou svačinku.
Jahody a banán
- 200 g jahod, 300 g zralých banánů, cukr podle chuti
Jahody rozmixujeme s banány, podle chuti dosladíme a vlijeme do tvořítek na nanuky. Vložíme do mrazáku a necháme minimálně čtyři hodiny ztuhnout.
Borůvky s mascarpone
- 200 g čerstvých či mražených borůvek, 200 ml smetany ke šlehání, 150 g mascarpone, 200 g moučkového cukru
Smetanu ušleháme do polotuha, přidáme moučkový cukr a postupně zašleháváme mascarpone, aby vznikl nadýchaný krém. Smícháme s rozmixovanými či rozmačkanými borůvkami a ve formičkách necháme zmrazit.
Ledové cappuccino
- 250 ml smetany ke šlehání, 100 ml silného espressa, 100 g cukru, 200 ml mléka
Cukr rozpustíme v kávě a přilijeme mléko. Smetanu ušleháme do tuha a pomalu do ní zašleháme připravenou směs. Plníme do forem na nanuky a necháme přes noc zmrazit.
Ananas a kokos
- 500 g dužiny ananasu, 200 ml kokosového mléka, 100 g moučkového cukru
Všechny suroviny rozmixujeme dohladka. Směs přecedíme přes síto, vlijeme do tvořítek na zmrzlinu a necháme několik hodin zmrznout.
Čokoláda s Nutellou
- 6 vrchovatých lžic Nutelly, 500 ml plnotučného mléka, 100 g čokolády (více než 70 % kakaa)
Čokoládu rozlámeme na kousky, rozpustíme za stálého míchání na mírném plameni v mléce a necháme zchladnout. Do směsi zašleháme Nutellu, vlijeme do připravených forem a vložíme do mrazáku.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock