Dezerty do skleničky
Osvěžující dezerty servírované ve stylových skleničkách nevyžadují speciální kuchařské nadání, přesto jsou lahodné a vypadají velmi efektně.
Kokosová panna cotta s mangovým želé
- Na panna cottu: 500 ml smetany ke šlehání, 400 ml kokosového mléka, 100 g cukru, 5 plátků želatiny, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžíce kokosového oleje
Na mangové želé: 400 g mangového pyré, 50 g cukru, 2 lžičky želatiny
Do hrnce vlijeme smetanu, kokosové mléko, cukr a vanilkový extrakt a pomalu zahřejeme. Mezitím želatinu namočíme do studené vody po dobu asi 5 minut a poté ji vložíme do směsi smetany a kokosového mléka. Přidáme lžíci kokosového oleje a mícháme, dokud se želatina a cukr úplně nerozpustí. Směs rozlijeme do skleniček a necháme vychladnout. Skleničky pak ještě přemístíme do lednice na minimálně 3 hodiny, nejlépe však přes noc, aby panna cotta ztuhla. Pak připravíme želé. V hrnci smícháme mangové pyré a cukr a pomalu zahříváme. Mezitím namočíme želatinu do trochy studené vody po dobu asi 5 minut a poté ji přidáme do mangového pyré. Počkáme, až se želatina úplně rozpustí. Směs necháme lehce vychladnout, nalijeme ji na panna cottu a necháme ztuhnout v lednici.
Nadýchaná čokoládová pěna
- 200 g hořké čokolády (nejméně 70 % kakaa), 200 ml smetany ke šlehání, 2 čerstvé bílky, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji trochu vychladnout. Smetanu ušleháme s vanilkovým extraktem. V další míse vyšleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vléváme do smetany a mícháme, dokud není směs hladká a krémová. Poté ji opatrně spojíme se sněhem z bílků. Pěnu rozdělíme do skleniček a necháme minimálně 2 hodiny ztuhnout v lednici.
Řecký jogurt s granolou a malinami
- 500 g řeckého jogurtu, 200 g kvalitní ořechové granoly, 3 lžíce tekutého medu, 500 g čerstvých malin, 2 lžíce moučkového cukru
Řecký jogurt smícháme s medem. Polovinu malin rozmačkáme a osladíme moučkovým cukrem. Na dno skleničky dáme granolu a dále na ni vrstvíme jogurt a maliny. Navrch dezerty ozdobíme celými malinami.
Karamelový dezert
- Balíček karamelových sušenek Lotus, 200 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání, plechovka karamelového salka, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli
Ve větší míse vyšleháme mascarpone s vanilkovým extraktem a špetkou soli dohladka a po malých částech vmícháme karamelové salko. V jiné míse ušleháme smetanu a pomalu ji přidáváme do mascarpone s karamelem. Sušenky rozdrtíme na menší kousky. Do skleniček střídavě vrstvíme sušenky a karamelový krém a dáme vychladit do lednice.
Tiramisu
- 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce cukru, 1 balení cukrářských piškotů, 2 lžíce espressa, 2 lžíce likéru Amaretto, kakao na posypání
V míse vyšleháme dohladka mascarpone s cukrem. V další nádobě ušleháme smetanu do tuha a opatrně ji vmícháme k mascarpone. Do mělké mističky nalijeme kávu a Amaretto. Piškoty přelomíme tak, aby se vešly do skleničky, rychle je namočíme do kávy s likérem a vložíme do skleničky. Na ně vrstvíme krém z mascarpone a opakujeme, dokud nejsou skleničky plné. Povrch mascarpone posypeme kakaem a minimálně na půl hodiny vložíme do lednice.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock