Tolik cuket, že nevíte co s nimi? Vyzkoušejte tyto tři nové recepty!
Když začátkem léta cuketové rostlinky pyšně vyrostly na zahrádkách, jistě jste se těšili na bohatou sklizeň a chuťové lahůdky. Ale časem cukety začaly přerůstat všem nad hlavu. Možná jste je začali rozdávat sousedům, ale co kdybyste zkusili něco nového? Co takhle zavařit si chuť léta na dlouhé zimní večery!
Představujeme vám osvědčené videorecepty, rady a tipy od zkušené Mámy z gruntu v seriálu Zavařujeme s mámou z gruntu, díky kterým se stanete mistry zavařování cuket. Vaše spíž bude zářit rozmanitými barvami a chuťovými výboji a budete se těšit na každou novou otevřenou skleničku. Takže neváhejte a pusťte se do zavařování, abyste si zachovali chuť léta i v chladných dnech!
Nakládaná křupavá cuketa
Sáhnout v zimě do spíže pro křupavou cuketu bude asi takové, jako byste si otevřeli sklenici léta. Skvěle se hodí k masu, burgerům nebo jako lehká zeleninová příloha. Problémem receptu na křupavé nakládané cukety ale je, že se většinou sní, ještě než přijde Mikuláš. Tak jsou dobré.
Cuketový kompot
Dýňový kompot určitě znáte. Už jste ale zkoušeli ten cuketový? Máme pro vás skvělý recept, který voní pomeranči a skořicí. Zužitkujete do něj i přerostlé cukety, jen dejte pozor, aby nebyly hořké. Tajemství úspěchu tkví v tom, že necháte nakrájené cukety 24 hodin odstát ve vodě s dobrým 8% Bzeneckým lihovým octem. V zimě se bude cuketový kompot hodit jako dezert, ale použijete ho i do svařáků a punčů.
Cuketová salsa
Do cuketové salsy tentokrát použijeme kvalitní Bzenecký červený vinný ocet. Díky němu bude salsa jemná a aromatická. Pro salsu vyberte raději nepřerostlé cukety, přidejte cibuli, koření a bylinky. Můžete ji jíst čerstvou k letnímu grilování nebo ji zavařit na zimu. Pořád bude stejně dokonalá.
Nejen cuketové recepty, ale také spoustu dalších tipů na zavařování, nakládání, vaření i dochucování najdete na webu Milujemeocet.cz. Recepty připravují šéfkuchaři, food blogerky i zahrádkáři, kteří vám ukážou spoustu fíglů na to, jak dokonale zavařovat i nakládat úrodu ze zahrádky, ale také dochucovat vinnými, jablečnými či Balsamico octy.
Komerční prezentace