Letní zážitky na grilu

Rubrika: Market

K letní zahradní zábavě či party s přáteli nebo oslavám v kruhu rodiny patří neodmyslitelně také vůně grilovaného masa. Vždyť kdo by odolal chuti a vůni dobře propečeného a krásně šťavnatého steaku s křupavou kůrkou na povrchu? S kvalitním grilem to opravdu není žádný problém.

V současnosti jsou nejpopulárnější plynové grily. Ty jsou oblíbené především pro skvělý výkon a snadnou obsluhu před i během grilování. Grilování na plynovém grilu je velice komfortní a poskytuje snadnou regulaci teploty. Výhodou je také vyšší životnost, snadná údržba a rychlé rozehřívání jediným tlačítkem elektronického zapalování. „U plynových grilů hraje zásadní roli počet hořáků a to, aby byly hořáky rozmístěné pod celou plochou grilovacího roštu. Při výběru plynového grilu se zaměřte na to, zda má každý hořák své samostatné ovládání, takže je možné nastavit různou teplotu pro různé části roštu“, vysvětluje Jaroslav Křišťál, produktový manažer společnosti Mountfield. Plynový gril oceníte, pokud grilujete často a nemáte příliš mnoho času na přípravu grilu před grilováním, jeho rozehřívání a následný úklid.

PLYNOVÝ GRIL CHAR-BROIL PROFESSIONAL 4400S

PLYNOVÝ GRIL CHAR-BROIL PROFESSIONAL 4400S

Elektrické grily jsou skvělým řešením pro malé prostory a místa, kde není žádoucí kouř. Nemusíte se starat o žhnoucí dřevěné uhlí ani pořizování a obsluhu plynových bomb. Tyto grily nejsou náročné na provoz a na terasu nebo zahradu jej snadno umístíte. Díky tomu, že neprodukují více kouře než běžné pečení nebo smažení, je můžete využít i v interiéru.

ELEKTRICKÝ GRIL BARBECOOK ALEXIA

ELEKTRICKÝ GRIL BARBECOOK ALEXIA

Pokud patříte do skupiny lidí, pro které je grilování spojeno především s vůní kouře, pravděpodobně dáte přednost grilu na dřevěné uhlí. Správná příprava pokrmů na tomto grilu bude sice vyžadovat větší zručnost, výsledek však stojí za to. Grily na dřevěné uhlí dosahují při grilování vysokých teplot a jsou vhodné pouze pro využívání ve venkovních prostorách, protože se během grilování uvolňují hodně dýmu. Díky tomu však získávají pokrmy na nich připravené lahodnou chuť s nádechem kouře.

Hitem mezi grilovacími fajnšmekry jsou hybridní grily, které kombinují výhody metod grilování masa na plynu a na dřevěném uhlí. Tyto grily zajišťují rychlé a rovnoměrné teplo plynových hořáků a nezaměnitelné aroma dřevěného uhlí. Maso tak můžete připravit rychlým grilováním na plynu a pak se rozhodnout pro jeho finalizaci na uhlí. Změna režimu paliva nezabere ani minutu. Zásobník s uhlím jednoduše vložíte mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rozpálí rychle a rovnoměrně. Hybridní grily jsou skvělou volbou i pro ty, kteří nad typem grilu váhají.

HYBRIDNÍ GRIL CHAR-BROIL GAS2COAL 2.0 3B

HYBRIDNÍ GRIL CHAR-BROIL GAS2COAL 2.0 3B

Technologie

Při výběru grilu se můžete rozhodovat i podle technologií, které zážitek z grilování ještě umocní. Například technologie TRU-Infrared legendární americké značky Char-Broil mění teplo z hořáků v rovnoměrně proudící infračervené záření. Základem je speciálně tvarovaná mřížka se spoustou malých otvorů. Když k ní dorazí horký vzduch z hořáku, prudce se zpomalí jeho proudění, protože nemůže překážkou pronikat dále takovou rychlostí. Teplo se tak namísto toho rozšiřuje rovnoměrně na spodní straně roštu, odkud vyzařuje přímo do jídla nad sebou. A jelikož sálá pomalu, nevysouší ho. „Drobné otvory brání plamenům pronikat vzhůru, takže se maso nepřipaluje, a mřížka navíc zachytává tuk, který by jinak odkapával do plamenu. Ten se odpaří v podobě kouře, který přidává masu ještě intenzivnější chuť a vůni,“ říká Jaroslav Křišťál, produktový manažer společnosti Mountfield.

Tip na závěr – Jak na správný steak

Maso naložíme před grilováním na 4–24 hodin do solného roztoku. Před grilováním do něj můžeme speciální jehlou vpravit také připravenou marinádu. Grilovací plochu si rozvrhneme podle rozdílné teploty i času potřebného pro grilování jednotlivých surovin. Maso vystavíme krátce vysoké teplotě. Zatáhne se, vytvoří na povrchu lahodnou krustu a uvnitř si udrží šťávu. Potírat ho marinádou můžeme i v průběhu grilování, ale pokud obsahuje cukr nebo med, potíráme nejpozději 10 minut před ukončením grilování. Pro přípravu např. kýty, celé drůbeže nebo vepřového masa doporučujeme používání rotisserie. V mírnější teplotě můžeme zatím grilovat zeleninu nebo rozpékat pečivo.

Více informací najdete na www.mountfield.cz

Komerční prezentace

Letní zážitky na grilu