Lisy na ovoce
Může být chutnější a zdravější nápoj než čerstvě vylisovaná šťáva, mošt či víno z vlastního ovoce? Stačí pořízení kvalitního lisu, jenž je rychle návratnou investicí, a to i do zdraví, protože si ohlídáme kvalitu vstupních surovin.
Zpracování ovoce začneme vytříděním kusů se stopami hniloby, omytím a buď nakrájením na menší kousky, nebo prohnáním drtičem. Ten tvoří nádoba a řezací nože ideálně z nerezového plechu, který neničí vitamíny a usnadňuje čištění. Nože se dostávají do pohybu otáčením kliky, u některých lze využít k otáčení vrtačku. Veškerou námahu z nás sejme elektrický drtič, odlehčí ale i peněžence.
Při nízkém objemu připravované šťávy nám postačí stolní lis nebo masový mlýnek opatřený nástavcem. Na větší úrodu se vybavíme lisem ve vhodné velikosti. Klasické ruční lisy mají koš a konstrukční prvky z bukového dřeva, ocelovou základnu a ocelovou či plastovou sběrnou mísu. Moderní typy jsou kompletně z nerezu nebo v provedení nerez a ocel. Otáčením páky na závitové tyči, jež prochází středem lisu, dochází ke stlačování ovoce lisovací hlavou, a tím k vymačkávání šťávy, která odtéká výlevkou. Lehčí manipulaci nabízejí lisy opatřené hydraulikou a na elektrický pohon. Práci urychlují lisy kombinované s drtičem.
Sladká i kyselá
Na mošt se dají využít i kyselejší odrůdy, dodají mu říz. Potřebují být ale plně dozrálé.
Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock