Pěstování bylinek mimo sezónu
V našich deštivých a chladných zimách se zejména středomořským bylinkám venku nedaří, přesto existují celkem snadné způsoby, jak je mít k dispozici i v tomto období.
Některé otužilé bylinky, jako například „sestra tymiánu“ mateřídouška, přežijí zimu na záhonech bez újmy. Kryt z chvojí nebo textilie, jež ochrání před spálením mrazem, postačí saturejce, yzopu či tymiánu. V teplejších oblastech může takto na chráněném místě nebo v nevytápěném skleníku přezimovat i teplomilný rozmarýn.
K nejjednodušším způsobům, jak si zajistit chutné bylinky, patří tzv. microgreens, tedy mladé výhonky. Obsahují mnohonásobně více vitamínů a stopových prvků než dospělé rostliny a pro vypěstování stačí vysít semínka na vlhkou vatu nebo do kokosového substrátu, který odolává plísním.
Jako v létě
Pokud chceme bylinky pěstovat celoročně v interiéru nebo je tu nechat přezimovat, potřebujeme jim navodit podmínky slunného léta. Důležitý je hlavně dostatek světla, ideálně v takovém počtu hodin a intenzitě jako v letním období. To se dá nasimulovat pomocí umělého osvětlení. Na trhu jsou domácí pěstební lampy či přímo domácí pěstírny bylinek s optimálně zvolenou barvou a vlnovou délkou světla. Mohou být vybavené režimem „den a noc“, který zajišťuje přirozený denní cyklus s pravidelným střídáním 16 hodin zapnutého a 8 hodin vypnutého osvětlení. Alternativou je umístění bylinek na jižní nebo východní parapet a přisvětlování LED světlem, abychom jim prodloužili den. Na stinném místě se budou vytahovat za světlem, budou slabé, bledé a křehké a velmi pravděpodobně se jara nedočkají. Výjimkou jsou jen nenáročné druhy jako pažitka a řeřicha.
Kyslík a živiny
Při pěstování v nádobách vyžadují bylinky výživnější zeminu, než do jaké jsou vysazeny na zahradě. Volíme zejména dobře propustný substrát, nejlépe speciální pro bylinky obsahující rašelinu. Má vyváženou a nadýchanou strukturu, nevysychá a zaručuje, že se ke kořenům dostane dostatek kyslíku.
Přezimující bylinky přihnojovat nemusíme, mají-li dost sil, do jara přežijí, neduživým již hnojivo příliš nepomůže. Při celoročním pěstování v bytových podmínkách hnojíme zhruba od února každé dva týdny plným hnojivem. Použít můžeme i růstový aktivátor, který zároveň podporuje vitalitu, obranyschopnost a odolnost vůči stresu a škůdcům.
Ani málo, ani moc
Třebaže jde často o rostliny z teplých krajin, nepotřebují k životu příliš vysoké teploty. V zimě jim postačí teplota nad 10 °C, optimální je v rozmezí 17 až 20 °C. Rozhodně je nelze umístit do blízkosti topidla či varné plochy.
V domácích podmínkách bylinky nejvíce ohrožuje kolísání teplot a průvan, když na ně například otevřeme okno nebo v kuchyni, kde se během vaření teplota značně zvýší. Vhodnější je pro ně například světlá chladnější chodba s denním světlem nebo zimní zahrada.
Dalším problémem bývá zálivka, bylinkám velice nesvědčí přemokření, ale ani vysušená půda není to pravé. Permanentně mokrý substrát vede k zahnívání kořínků. Důležité tudíž je zajistit odtok přebytečné vody z květináče, na dně by proto měla být drenážní vrstva z drobného štěrku, keramzitu apod. Do ní je vhodné vložit několik kousků dřevěného uhlí, jež má antiseptické účinky. Ani v podmisce nesmí trvale stát voda. U samozavlažovacích květináčů je důležité, aby hladina vody nedosahovala až k substrátu, ale byla pouze natahována knoty.
Zaléváme vlažnou vodou tak, aby substrát zůstával mírně vlhký. Středomořské bylinky umístěné v místnosti s vyšší teplotou a suchým vzduchem jemně rosíme, chráníme je tím před napadením sviluškami, odstraňujeme tak ulpělý prach z listů, který jim brání v dýchání.
Úskalí domácího pěstování
- Jednoleté bylinky přezimování stěží vydrží, brzy z jara ale můžeme začít s předpěstováním pro novou sezónu.
- Udržení bylinek do jara je složité, protože v bytě neprochází obdobím vegetačního klidu, což je vysiluje.
- Bylinky ze supermarketu jsou určeny k rychlé spotřebě, pokud je rozsadíme do více keramických květináčů a vhodného substrátu, život jim prodloužíme.
- Pro rovnoměrný růst květináče s bylinkami pravidelně pootáčíme, aby měly přísun světla ze všech stran.
- U přezimujících bylinek odebíráme jen vrcholové části nebo pouze jednotlivé listy.
Text: Zuzana Ottová
Foto: se svolením firem Hornbach, Bella Rose, Tescoma, Tchibo a Shutterstock