Máte rádi řízky?
Ačkoliv řízky nepatří právě ke hvězdám racionální výživy, těší se u nás velké oblibě. O tom svědčí také nespočet variant, jak je lze připravit.
Vídeňský řízek
4 plátky telecí kýty (přibližně 1 cm silné), sůl, 100 g hrubé mouky, 2 vejce, 150 g čerstvé strouhanky, 250 g vepřového sádla nebo přepuštěného másla na smažení, citrón
Očištěné plátky masa po okrajích nařízneme, osolíme a jemně naklepeme. Postupně je obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepeme a dáme na pánvi rozehřát sádlo. Když je tuk rozpálený, vložíme řízky na pánev a osmažíme z obou stran do zlatova. Po vyjmutí z pánve papírovou utěrkou odsajeme přebytečný tuk a podle chuti před podáváním pokapeme citrónovou šťávou.
Cordon bleu
4 kuřecí prsní řízky, 4 plátky šunky, 4 plátky tučného eidamu nebo goudy, sůl, pepř, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky, olej na smažení
Maso podélně nařízneme a vytvoříme v něm kapsu. Do ní vložíme plátek šunky a sýra. Pak maso stiskneme, aby balíček držel pohromadě. Opatrně je obalíme v mouce, vejci a strouhance a vložíme na pánev s rozehřátým olejem. Po obou stranách smažíme do zlatova.
Holandský řízek
500 g mleté vepřové krkovice, sůl, mletý pepř, 100 g strouhané goudy, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 200 g strouhanky, olej na smažení
Mleté maso osolíme, opepříme, smícháme se 100 ml studené vody a necháme v chladničce nejméně hodinu odležet. Pak je vyjmeme z lednice, smícháme se strouhaným sýrem a rukama z něj vytvarujeme placičky. Ty obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme je ve vyšší vrstvě oleje po obou stranách, dokud nezezlátnou.
Pikantní kuřecí kousky
4 ks kuřecích stehenních řízků, sůl, pepř, 1 lžička sušeného česneku, půl lžičky mletého chilli, půl lžičky sladké papriky, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g kukuřičných lupínků, olej na smažení
Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, osolíme a v misce promícháme s kořením. Kukuřičné lupínky vložíme do sáčku a válečkem je lehce rozdrtíme. Kousky masa pak postupně obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a kukuřičných lupíncích. V rendlíku rozpálíme vyšší vrstvu oleje a maso osmažíme.
Řízek v bramborákovém těstíčku
4 tenké plátky vepřové kýty, sůl, pepř, 4 větší brambory, asi 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžíce majoránky, olej na smažení
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Slijeme přebytečnou tekutinu, přidáme vejce, mouku, sůl, pepř, rozetřený česnek a promícháme. Maso osolíme a lehce naklepeme. Do rozehřátého oleje na pánvi s nepřilnavým povrchem lžící vytvarujeme z bramborákového těsta tenkou placku. Na ni položíme plátek masa a přikryjeme další vrstvou těstíčka. Tři minuty smažíme z jedné strany a pak velmi opatrně obrátíme a opečeme i z druhé strany.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock