Sporáky, ve kterých praská oheň
Ačkoliv jsou už v chalupářských kuchyních zcela běžné elektrické a plynové sporáky, obliba těch na dřevo či brikety neklesá. Během tuhé zimy nebo deštivých dnů totiž vykouzlí útulné teplo a mohou dokonce zastat úlohu hlavního zdroje vytápění.
Kromě romantického praskání ohně v místnosti totiž kombinují několik nezanedbatelných výhod. Nabízejí možnost poměrně efektivního vytápění, vaření a pečení zároveň. Za zmínku rovněž stojí ekonomická úspora oproti ostatním variantám vaření.
Praktické umístění
Vhodné místo pro instalaci spotřebiče v kuchyni je dáno především umístěním komína a celkovou dispozicí místnosti. Většina sporáků má šíři 60 až 120 cm. Některé vyžadují instalaci v určité minimální vzdálenosti od ostatního zařízení místnosti, jiné jsou konstruované tak, že je lze bez obtíží zakomponovat do kuchyňské linky. Zděný sporák má pak oproti těm přenosným sice zpravidla větší nároky na prostor, tvar i vzhled však může být přesně podle vašich představ.
Jde o výkon
Aby bylo používání sporáku pohodlné a při každém zatopení neproměnilo světnici v saunu, je potřeba uvážlivě volit jeho výkon ve vztahu k velikosti vytápěné místnosti a dalších propojených prostor. Ten se zpravidla pohybuje od 5 do 10 kW, přičemž je většinou vhodné volit spíše nižší výkon v rozmezí přibližně 5–7 kW. Speciálním případem jsou sporáky s výměníkem, které umožňují napojení na ohřev radiátorů či TUV a mohou dosahovat výkonu až kolem 18 kW.
Všechny nejsou stejné
Podle konstrukce a použitého materiálu se sporáky liší ve své funkčnosti, proto bychom si před jeho pořízením měli zodpovědět otázku, jakým způsobem jej budeme využívat a jaká očekávání by měl splnit. Zatímco ocelové sporáky z tenkého plechu se rychle roztopí, stejně rychle opět chladnou, pokud nebudete přikládat v dostatečně krátkých intervalech. Sporáky s kachlovým obkladem jsou schopny naakumulované teplo ještě nějakou dobu předávat do prostoru.
Pokud nechceme na sporáku jen občas uvařit, ale má sloužit také k vytápění, měli bychom se zajímat o to, jak efektivně dochází ke spalování. Některé spotřebiče mají jednoduchý systém hoření s malou účinností a hodí se tedy spíše k příležitostnému vaření, jiné mají propracovaný efektivnější systém spalování s přívodem sekundárního a terciálního vzduchu a účinnost jejich provozu může být až mezi 80–90 %. Neméně podstatná je také velikost přikládacího otvoru a délka polínek, kterou můžeme do kamen vkládat, nebo zda jsou vhodné také jiné druhy paliv, například brikety či pelety.
A co design?
Variant vzhledu existuje celá řada. Pro chalupy jsou samozřejmě tradiční zděné kachlové sporáky nebo jejich „přenosné“ varianty s litinovými nohami. Zpravidla mají kromě velké plotny také jednu nebo dvě pečicí trouby. Největší výhodou je možnost nechat si takový sporák postavit přesně podle svých představ a prostorových možností.
Pokud jsou rozměry místnosti skromnější, lze vybírat z celé řady menších sporáků z plechu, litiny či v kombinaci s keramikou v celé škále barevných variant. Vyrábějí se také sporáky v současném moderním vzhledu v nerezovém provedení, které se hodí i do high-tech interiérů.
Dobrá rada
Nezapomeňte, že při výběru sporáku na tuhá paliva je jedním z důležitých kritérií také dostupnost náhradních dílů.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Vladimír Hájek a sesvolením firem Kamnářství Temr, Kamnakrby, ABX, Centrum vytápění,