Ovocné dobroty
Sezónu ovoce ze zahrádky je potřeba si náležitě užít. Až se dost nabažíte čerstvých plodů, můžete vyzkoušet další osvěžující dezerty, v nichž hraje ovoce hlavní roli.
Kynuté borůvkové knedlíky
550 g polohrubé mouky, 20 g čerstvého droždí, 300 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 1 lžička cukru krupice, špetka soli, přibližně 400 g čerstvých borůvek, máslo, cukr a strouhaný tvaroh k podávání
Droždí s cukrem a trochou vlažného mléka smícháme v menší misce a necháme vzejít kvásek. Do velké mísy dáme mouku se solí, kvásek, zbylé mléko, žloutek a vypracujeme těsto. Zakryté utěrkou jej necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Potom těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme je na menší díly. Z každého z dílků vytvoříme placičku, do níž zabalíme podle velikosti těsta lžičku až dvě borůvek, a necháme ještě asi 15 minut dokynout. Knedlíky pak vaříme v osolené vroucí vodě přibližně 5 minut, doba se však může lišit podle velikosti knedlíků. Po vyjmutí z vody je propícháme vidličkou, aby mohla uniknout pára a nesrazily se. Podáváme posypané cukrem strouhaným tvarohem a přelité rozpuštěným máslem.
Osvěžující smoothie z malin a jahod
150 g čerstvých malin, 150 g čerstvých jahod, použít ale můžeme i jiné ovoce podle aktuální sezóny a chuti, 200 g smetanového bílého jogurtu, 400 ml mléka, cukr podle chuti
Všechny ingredience společně rozmixujeme dohladka. Směs nalijeme do sklenice s ledem a podáváme.
Třešňový crumble
500 g vypeckovaných třešní, 50 g másla, 70 g drcených ovesných vloček, 50 g hladké mouky, 70 g cukru
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z másla, ovesných vloček, hladké mouky a cukru vytvoříme rukou drobenku. Třešně vložíme do formy a rukou urovnáme v rovnoměrnou vrstvu. Zasypeme drobenkou a pečeme 35 minut.
Meruňkový clafoutis
500 g meruněk, 300 ml mléka, 70 g krupicového cukru, 70 g hladké mouky, 3 vejce, sáček vanilkového cukru, cukr na posypání, máslo na vymazání formy
Troubu předehřejeme na 180 °C. Očistíme meruňky, rozpůlíme je a zbavíme pecek. Formu na koláč vymažeme máslem. Do mísy dáme mléko, vejce, mouku, oba cukry a rozmixujeme. Do připravené formy rozprostřeme očištěné meruňky a zalijeme je těstem. Posypeme cukrem podle chuti a na 30–40 minut vložíme do vyhřáté trouby. Podáváme teplé.
Jahodová zmrzlina
500 g jahod, 200 g krupicového cukru, 250 ml smetany ke šlehání
Očištěné a pokrájené jahody s cukrem a smetanou vložíme do vyšší nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud máme zmrzlinovač, přenecháme další práci na něm. Pokud ne, směs vložíme na hodinu do mrazáku, aby zmrzla jen kolem okrajů. Pak vyjmeme z mrazáku, promícháme, aby se zmrzlé kousky zamíchaly dovnitř, a dáme na hodinu opět mrazit. Poté znovu promícháme a postup opakujeme, dokud zmrzlina dostatečně nezhoustne. Ihned podáváme.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock