Voňavá jablíčka

foto Shutterstock

Kakaový koláč s kousky jablek

4 velká jablka, 1,5 hrnku cukru, ½ hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 4 vejce, špetka soli, 1 lžíce kakaa

Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky, promícháme je s cukrem a olejem a necháme hodinu stát. Poté přidáme těsto umíchané z ostatních přísad a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 50 minut.

 

foto Shutterstock

Jablečný koláč s pudinkovou náplní

Na těsto: 200 g hladké mouky, 1 vejce, 50 g moučkového cukru, kypřící prášek do pečiva, 100 g změklého másla

Na náplň: 5 jablek, kelímek zakysané smetany, smetana ke šlehání, sáček vanilkového pudinku, 1 vejce, 100 g třtinového cukru

Z mouky, prášku do pečiva, vejce, cukru a másla uhněteme hladké těsto. Necháme jej v lednici aspoň půl hodiny odležet. Mezitím oloupeme a nakrájíme jablka na plátky. Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do vymazané kulaté formy. Na těsto vyskládáme nakrájená jablka. V míse pak smícháme kysanou i sladkou smetanu, cukr, vejce a pudinkový prášek a směs vlijeme na těsto s jablky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 45 minut.

 

foto Shutterstock

Kynuté buchty s jablky a drobenkou

Na těsto: 500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 30 g droždí, 200 ml vlažného mléka, 2 žloutky, olej na vymazání pekáče a potření buchet

Na náplň: 500 g oloupaných jablek, 100 g cukru, 2 lžičky skořice

Na drobenku: 30 g hrubé mouky, 30 g másla, 30 g cukru krupice

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozdrobené droždí a vejce. Máslo rozpustíme a vlijeme do mléka a zaděláme těsto. Dobře je propracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Mezitím si připravíme náplň. Jablka pokrájíme na kousky, podusíme asi půl hodiny a nakonec k nim přidáme cukr a skořici. Drobenku připravíme tak, že všechny ingredience vložíme do mísy a zpracujeme rukama. Vykynuté těsto pak vyklopíme na pomoučený vál a lžící vykrájíme kousky. Poklademe zchladlou jablečnou náplní a zavineme. Dáme do olejem vytřeného plechu se zvýšeným okrajem. Na povrchu potřeme olejem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 °C dozlatova. Po upečení necháme vychladnout a jemně pocukrujeme.

foto Shutterstock

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Voňavá jablíčka