Voňavý šeřík
Jeho omamná vůně připomíná, že nastal máj, lásky čas. Už proto by neměl chybět v žádné zahradě. Může být solitérem i tvořit živý plot. Druhy se zakrslým vzrůstem včetně skalkové formy mohou krášlit záhony i nádoby.
Opadavý keř nebo stromek čítá okolo 40 přírodních i botanických druhů a na 900 raných, poloraných a pozdních odrůd. Jednoduché či plné květy jsou uspořádány v latách dlouhých až 30 cm, které mají vzpřímený nebo převislý růst. Barevná škála se pohybuje ponejvíce v růžovofialových tónech od klasické lila přes levandulovou, modrou, růžovou, slézově růžovou, purpurově červenou, karmínovou, nachovou až po různé odstíny bílé. Méně často jsou k vidění odrůdy s máslově nebo petrklíčově žlutými květy, jejichž zástupcem je odrůda ‘Primrose‘. Květy mohou mít také odlišně barevný okraj nebo mohou mít okvětní lístky jinou barvu zvenku a zevnitř, jako například plnokvětý ‘Michel Buchner‘, jehož květ je zvenčí zbarvený do lila a uvnitř bílý.
Nároky na pěstování
V požadavcích na pěstování jsou šeříky nenáročné, ale nejlépe jim vyhovuje slunečné stanoviště a kyprá, výživná, vápenatější až neutrální, přiměřeně vlhká, ale dobře propustná půda. Hlubší výsadba podporuje tvorbu kořenů. Velkou výhodou šeříků je jejich plná mrazuvzdornost. Za horkých a suchých dní nepohrdnou zálivkou. Zejména zjara jim můžeme přilepšit ve vodě rozpuštěným hnojivem pro kvetoucí a plodící rostliny. Množit lze šeříky řízkováním, hřížením, odkopky, roubováním, očkováním i výsevem.
Způsob řezu
Tvorba plůdků z opylených květů ovlivňuje nasazení na květ v dalším roce, proto je vhodné odkvetlé laty ostříhat. Pravidelný řez provedený ihned po odkvětu podporuje pěkné rozvětvení i vyšší násadu květů. Pokud šeřík vyholuje kmeny je možné jej buď po odkvětu, nebo na konci zimy seříznout prakticky až na pařez.
Dobrá rada
Z šeříků můžeme vysázet pouze volně rostoucí živý plot, který nepotřebuje během sezóny zastřihávat do kompaktního tvaru.
Vůně šeříku nás bude provázet celý rok, vyrobíme-li si z květů lahodný sirup nebo je usušíme a budeme z nich vařit léčivý čaj.
Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock