Dveřní kování

Poctivá ruční práce je znát na první pohled. 1 665 Kč (fler.cz/kovarova-kobylka)

I zdánlivá maličkost, jakou je klika, podtrhne krásu dveří. Kromě vzhledu bychom se při výběru měli zajímat také o materiál, kvalitu zpracování a v neposlední řadě o ergonomii.

Ač se nejedná o nijak rozměrný prvek, právě klika u dveří je detailem, který nás bude provázet den co den a jehož kvalitu bude prověřovat každodenní používání. Proto bychom výběru toho správného typu měli věnovat patřičnou pozornost a dopředu promyslet důležité detaily.

Tvar kování vychází z historické předlohy. Cena od 2 338 Kč (Bernat Mounting)

Všechny barvy kovu

V první řadě bychom měli vědět, zda bude kování osazené v interiéru, nebo na venkovních dveřích a podle toho zvolit vhodný typ. Zatímco interiérová kování jsou méně odolná vůči výkyvům teplot či vlhkosti, kliky vstupních dveří by měly bez obav odolávat povětrnostním vlivům po celá léta. K jejich výrobě se nejčastěji používají různé kovy, většinou nerez, chrom, nikl, bronz, mosaz nebo hliník, přičemž u klik, které se používají pouze v interiéru, se pak ještě nabídka rozšiřuje o dřevo, plast či porcelán.

Dveře pro interiér

V případě kování do interiéru můžeme volit mezi štítovým a rozetovým kováním. Zatímco to štítové je celistvé a klika i otvor na klíč se nachází na jednom štítku, rozetové má kliku i klíčovou dírku zvlášť. To představuje jistou výhodu, neboť pak nemusíme znát rozteč neboli vzdálenost mezi klikou a otvorem na klíč, která se může u dveří z různých období či od jednotlivých výrobců lišit. Naopak to, zda jsou dveře pravé, nebo levé, při koupi interiérového kování s klikou na obou stranách řešit nemusíme, jsou všechna stejná.

Ručně kovaný zámek pro venkovní použití

Který klíč je ten pravý?

Povrch v odstínu starobronz je elegantně matný. Cena od 2 160 Kč (Bernat Mounting)

U kování určeného do vnitřních prostor se setkáme nejčastěji s otvorem pro dozický klíč. Nese označení BB a používá se především v prostorech, které nekladou tak vysoké nároky na zabezpečení. Další možností je otvor pro cylindrickou vložku (označuje se PZ), se kterým se v kombinaci s interiérovým kováním setkáme především v komerčních prostorech či kancelářích.

Samostatnou kategorii tvoří kování určené pro toalety či koupelny. To umožňuje jednoduché a pohodlné zamknutí dveří zevnitř. I tento typ se dodává v rozetovém nebo štítovém provedení a v designu sladěném s ostatními variantami provedení. Jinak lze do těchto místností samozřejmě použít i jakékoli běžné interiérové kování.
Znát bychom měl také tloušťku dveří, abychom věděli, zda bude stačit délka spojovacích šroubů. Ty jsou zpravidla součástí balení sady s kováním. Pokud je však jejich délka nedostatečná, můžeme dokoupit delší montážní šrouby i spojovací čtyřhran.

Model Ultima-S získal cenu za design. 4 054 Kč (Cobra)

Klika pro exteriér

Hranaté rozety podtrhnou moderní vzhled. 845 Kč (AC-T servis)

Vybíráme-li venkovní kování, můžeme kromě klik na obou stranách volit také kombinaci klika/koule či klika/madlo. Máme-li obavu z nezvaných hostů, pořídíme dostatečně bytelné dveře a rozhodně stojí za zvážení nákup bezpečnostního kování, jehož hlavní funkcí je ochránit cylindrickou vložku proti násilnému překonání, jako je například odvrtání nebo rozlomení. Kromě odolnější konstrukce má montážní šrouby umístěny na vnitřní straně a většinou také chrání cylindrickou vložku překrytím. V tomto případě už ale informaci o tom, zda jsou dveře pravé, nebo levé, potřebovat budeme.

Musí padnout do ruky

Štít kování může být výrazným zdobným prvkem. 1 655 Kč (Kliky a doplňky)

Vzhled je u dveřního kování důležitý a výrobci se předhání s nabídkou mnoha různých tvarů a povrchových úprav, z nichž si vyberou příznivci minimalismu, čistého designu i originálních výrobků. Současným trendem je rozetové kování a kromě kovového povrchu se do popředí dostává černá či antracitová barva. Designéři také často kombinují chladný kov s dřevěnými akcenty, které vyvažují strohost moderních interiérů.
Na druhé straně lze zakoupit i věrné repliky historických typů kování, které jsou od původních předloh po čase používání takřka k nerozeznání, či originální ručně kované kliky. Při výběru dokonalého stylu bychom ale neměli zapomenout na to, že by měla především dobře padnout do ruky.

Proč znát rozteč?

Rozteč je vzdálenost mezi osou kliky (čtyřhranem) a osou klíče. Tuto vzdálenost je nutné znát v případě, že vybíráme štítové kování. Otvory ve dveřích jsou totiž od výrobce připraveny ve standardních rozměrech 72 mm a 90 mm. U bezpečnostního kování je to 92 mm.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Vladimír Hájek, Shutterstock a archiv firem

Dveřní kování