Voňavý med

Včelí med má v kuchyni nezastupitelné místo. Kromě toho, že může být zdravější alternativou cukru, pokrmům dodá nezaměnitelnou chuť a jemnou vůni.

Medové řezy

Těsto: 3 vejce, 190 g másla, 3 lžíce medu, 1 šálek cukru krupice, 2 lžičky sody, hladká mouka podle potřeby, přibližně 400 g
Náplň: 1 šálek cukru, 5 kelímků zakysané smetany

Vajíčka spolu s cukrem ve vodní lázni vyšleháme do pěny. V menším hrnci rozpustíme máslo s medem. Když máme vyšlehanou pěnu z vajíček a cukru, pomalinku přiléváme hmotu z másla a medu a přidáme jedlou sodu. Odstavíme a do teplého základu po částech přisypáváme hladkou mouku. Mouky přidáváme tolik, abychom dostali měkké těsto, se kterým se jednoduše pracuje. Rozdělíme na 4 části. Připravíme si plech a papír na pečení. Přímo na papíře vyválíme těsto, které vložíme s papírem na plech a upečeme při teplotě 180 °C dozlatova. Trvá to krátce, proto dáváme pozor, aby těsto příliš nezhnědlo. Upečený plát těsta přepůlíme, kraje ostrým nožem zarovnáme do stejného tvaru. Postupně upečeme všechny části těsta, čímž vznikne osm vrstev. Odřezky rozdrtíme v robotu a uchováme na pozdější ozdobení řezů.

Ze zakysané smetany a cukru vymícháme jednotnou hmotu, kterou budeme vrstvit mezi pláty těsta. Poslední vrstvu tvoří krém, jenž na závěr posypeme rozdrcenými drobečky z odřezků těsta. Hotové medové řezy odložíme do lednice a necháme přes noc rozležet.

 

Medová kuřecí křidélka

10 kuřecích křidélek, 100 ml oleje, 6 lžic medu, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce worcesterové omáčky, lžička sladké papriky, 1–2 stroužky česneku, čerstvě mletý pepř, chilli podle chuti, lžička soli

Nejprve si připravíme marinádu. Smícháme olej, sójovou omáčku, worcesterovou omáčku, med, chilli koření, mletý pepř, sladkou papriku, prolisovaný česnek a sůl. Kuřecí křídla vložíme do marinády a necháme uležet přes noc. Druhý den kuřecí křídla vložíme do pekáčku, přelijeme zbylou marinádou, přikryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut zhruba na 150 °C. Poté maso odkryjeme a necháme asi 15 minut dopéct na vyšší teplotu, aby se vytvořila kůrka.

Zapečená jablíčka

4 jablka, 160 g tvarohu, 4 lžíce medu, 50 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, půl lžičky skořice, javorový sirup nebo med na polití jablek po upečení

Jablka omyjeme, odřízneme vršky se stopkou, odstraníme jádřince a vydlabeme je. V misce smícháme tvaroh s medem, skořicí, rozinkami a ořechy a touto směsí vyplníme vnitřek jablek. Plněná jablíčka pečeme 15–20 minut na 180 °C dozlatova. Před podávání jablka ještě polijeme trochou javorového sirupu nebo medu.

Mrkvové muffiny

200 g hladké mouky, 1 lžička mleté skořice, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce medu, 70 ml oleje, 1 lžička vanilkového extraktu, 100 ml mléka, 2 vejce, 120 g nastrouhané mrkve

Troubu předehřejeme na 170°C. V míse vyšleháme med, olej, vanilkový extrakt, mléko a vejce. Postupně přisypáváme mouku, skořici, prášek do pečiva a důkladně zamícháme. Nakonec do těsta přidáme najemno nastrouhanou mrkev a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí. Těsto rozdělíme do formiček na muffiny a pečeme 20–25 minut.

Baklava

450 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce oleje, půl lžičky soli, 400 g nasekaných vlašských ořechů, 100 g másla, špetka kypřicího prášku, 100 g půlených loupaných mandlí
Na citrónový sirup: 100 ml vody, 150 g cukru, tři lžíce medu, 100 ml citrónové šťávy

Mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smícháme a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 10 dílů a z každého rozválíme na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Placky po obou stranách potřeme máslem a naskládáme je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypeme nasekané ořechy. Na poslední vrstvu naznačíme ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které po upečení baklavu nakrájíme. Každý kousek ozdobíme polovinou mandle a pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C dozlatova. Během pečení si připravíme citrónový sirup. V kastrůlku přivedeme k varu vodu s cukrem, medem a šťávou a redukujeme přibližně 10 minut. Ještě horké řezy jím polijeme. Po vychladnutí nakrájíme na kosočtverečky.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Voňavý med