Zavařené dobroty
Díky zavařování můžeme štědrou letní úrodu ovoce a zeleniny uchovat na zimní měsíce. Marmelády, kompoty či nakládaná zelenina pak během roku přijdou k chuti.
Pikantní rajčatové čatní
400 g rajčat, 1 lžička Vanilkové pasty s mletým luskem Dr. Oetker, půl balíčku Želírovacího cukru Extra 2 : 1 Dr. Oetker, 150 g očištěné červené cibule, 1 stroužek česneku, 1 červená feferonka, 100 ml mrkvové šťávy, 30 g rajčatového protlaku, 1 balíček Finesse citrónové kůry Dr. Oetker, 1 lžíce nasekaných listů bazalky, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř, na 2 špičky nože mleté skořice
Nadrobno nakrájená rajčata vložíme do hrnce. Přidáme vanilkovou pastu, želírovací cukr a důkladně promícháme. Necháme 30 minut odstát. Rajčata trochu pomačkáme šťouchadlem na brambory. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Feferonku očistíme a najemno nasekáme. Cibuli, česnek, feferonku, mrkvovou šťávu, protlak a citrónovou kůru přidáme k rajčatům a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Přisypeme bazalku a zakapeme citrónovou šťávou. Čatní dochutíme solí, pepřem a skořicí a ihned plníme do sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Meruňkovo-nektarinkový džem se sektem
600 g vypeckovaných a očištěných meruněk, 600 g vypeckovaných a očištěných nektarinek, 200 ml sektu, 1 balení Želírovacího cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker
Na přípravu džemu meruňky a nektarinky ve velkém hrnci pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme. Přidáme sekt a želírovací cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1–2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané lžičky Kyseliny citrónové Dr.Oetker. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Rybíz á la brusinky
1 kg očištěného rybízu, 150 ml vody, 1 celá skořice, 8-10 hřebíčků, 700 g cukru, 1 lžíce kyseliny citronové
Ve větším hrnci svaříme 150 ml vody s kořením, přidáme rybíz, a když se vše začne vařit, přimícháme cukr, lehce rybíz rozmačkáme a na mírném ohni vaříme 10 minut. Ke konci varu přidáme ještě kyselinu citronovou. Směs plníme do čistých suchých skleniček, ihned zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru.
Nakládaná kapie
1 kg zralých kapií, 2 velké cibule, 1 litr vody, 250 ml octa, 30 g soli, 120 g cukru, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření
Kapie omyjeme, očistíme, vyřízneme stopky s jádřinci, odstraníme vnitřní žebra a nakrájíme na čtvrtky nebo proužky. Cibule očistíme a nakrájíme na kolečka. Pokrájené kapie postupně rovnáme do čistých sklenic, proložíme je kořením a plátky cibule. Zalijeme nálevem a uzavřeme víčky. Sklenice vložíme do vodní lázně, zahřejeme je na teplotu 85 °C a při této teplotě sterilujeme 25 minut.
Nakládaná cuketa s feferonkou
5 ks cuket, 4 ks červených feferonek, 1 l vody, 200 ml octa, 100 g cukru krupice, 25 g soli, 5 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy
Cuketu omyjeme, nakrájíme na velmi jemné plátky. Nálev připravíme v hrnci, do nějž přidáme vodu, cukr, sůl, koření a ocet a krátce povaříme. Do sklenic rovnáme cuketové plátky a prokládáme najemno nakrájenou feferonkou. Vše zalijeme nálevem tak, aby byla zelenina ponořená. Uzavřeme víčkem a sterilujeme na 90 °C 20 minut.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock a archiv firem