Zdravé bobule
Jahody, borůvky, maliny či rybíz zrovna dozrávají na našich zahrádkách. Věděli jste, jak blahodárné účinky na naše zdraví má jejich konzumace?
Bobulovité ovoce je chutné jak samostatně, když ho jen tak uzobáváme, tak jako součást různých receptů, například jednoduše promíchané s jogurtem, tvarohem, žervé, lučinou nebo italskou ricottou. Také ovocný pohár se šlehačkou stojí za občasný hřích, zdravotní benefity ovoce totiž převažují nad příjmem tuků ze šlehačky. Pouze v případě, že je někdo alergický na některý druh, což bývají nejčastěji jahody, musí se radosti z pojídání vzdát.
Nejlepší je modrá a červená
Alespoň některé výzkumy tvrdí, že nejlepší účinky na lidské zdraví mají bobule modrofialové a červené barvy, tedy především borůvky, brusinky, bezinky, maliny, černý rybíz, červené hroznové víno, ostružiny a další ovoce zmíněných barev. Ale na barvě tolik nezáleží, protože veškeré bobulové ovoce je plné antioxidantů, které pomáhají likvidovat nadbytečné volné radikály z těla, snižují oxidační stres a mají protizánětlivé účinky. Konzumace bobulovitého ovoce, které je zdrojem řady vitaminů, především C a řady B, a minerálů, například manganu či železa a vápníku, prospívá srdci i cévám a eliminuje riziko jejich onemocnění. Snižuje také krevní tlak a hladinu cukru v krvi, proto se uplatňuje v prevenci diabetu a cukrovkářům pomáhá zvýšit citlivost buněk na inzulin. A v neposlední řadě je plné vlákniny, o které se nedá říct, že bychom jí měli v naší stravě dostatek.
Poklady ze zahrady
Maliny se díky barvivu, které obsahují, řadí mezi nejsilnější antioxidanty. Čím sytější barvu mají, tím více antioxidantů v nich je. Kromě toho maliny nabízejí konzumentům vitaminy C, E, skupiny B, provitamin A a celou řadu minerálních látek. Snižují tlak a hladinu cholesterolu v krvi, doporučovány jsou také jako prevence Alzheimerovy choroby. Zároveň působí proti stresu a migréně. My jsme zvyklí jíst maliny buď čerstvé bez čehokoliv, nebo upravené na nějaký sladký způsob. Zkuste je ale také naslano, třeba v kombinaci se sýry, ořechy a s různými druhy listových salátů.
Totéž platí o ostružinách, které pomáhají zlepšovat celkovou fyzickou kondici, podporují regeneraci a imunitu. Obsahují velké množství vitaminu C, vitaminů skupiny B a také fosfor, železo, hořčík, vápník a jiné minerální látky.
Na borůvky do lesa
Za to, že jsou borůvky tak výrazně zdravé, vděčí hlavně modrému barvivu zvanému myrtilin, které zachycuje volné radikály, čímž snižuje riziko srdečně-cévních chorob. Borůvky, kromě toho, že skvěle chutnají čerstvé i sušené, jsou plné vitaminů, snižují vysoký krevní tlak, mají pozitivní vliv na zrak – pravidelně by je měli konzumovat všichni, kteří dlouho pracují na počítači nebo se dívají na televizi. Preventivně působí proti infekcím, podporují imunitu a zklidňují žaludeční a střevní potíže. Sušené borůvky se odedávna dávají žvýkat dětem proti průjmům, navíc působí protizánětlivě a zklidňují zvracení.
Milované jahody
O jahodách platí totéž, co o jiném bobulovitém ovoci, tedy že jsou velice zdravé. Je ale nutné podotknout, že ne pro každého. Vyhnout by se jim měli lidé, kteří trpí alergií na kyselinu salicylovou (acylpyrin), která se v nich nachází ve vysoké koncentraci a zrníčka jahod mohou dráždit střeva při střevním onemocnění. Většina lidí si však na jahodách nejen pochutná, ale hlavně prospěje svému zdraví, především oběhové soustavě. Blahodárný vliv konzumace jahod se projevuje u pacientů trpících dnou a revmatismem, třísloviny v nich obsažené působí protizánětlivě a antibakteriálně a ve střevech na sebe vážou těžké kovy, čímž pomáhají proti trávicím obtížím.
Můžete vyzkoušet jahodovou očistnou kúru, která tělo zbaví nahromaděných škodlivých látek. Spočívá v konzumaci zhruba půl kilogramu jahod denně doplněných o další ovoce. Kúra by se měla držet po dobu tří dnů. Kdo by takový ovocný nápor nezvládl, může ho proložit třeba trochou rýže se zeleninou, ale v žádném případě nekonzumujte mouku, tuky, maso, kávu a černý čaj. A hlavně dodržujte pitný režim.
Něco o těch, které tolik neznáme
Kromě těch nejznámějších a nejkonzumovanějších, k nimž patří vedle výše jmenovaných i rybíz všech barev, přičemž černý je považován za nejzdravější, angrešt, brusinky nebo klikva, ale také třešně a višně, stojí za zařazení do jídelníčku u nás méně běžné bobulovité ovoce. Goji neboli kustovnice čínská má pověst elixíru mládí a vitaminové bomby. Harmonizuje činnost jater a ledvin, posiluje zrak, pomáhá při cukrovce a bolestech kloubů, odbourává stres a nespavost a pochopitelně je silný antioxidant.
Arónie, tedy temnoplodec, známý spíše jako černý jeřáb, zlepšuje paměť a koncentraci. Arónie je označovaná jako královna antioxidantů.
Muchovník byl u nás ještě před několika lety takřka neznámý. Dnes se tento druh indiánského bobulovitého ovoce dočkal znovuobjevení a zdobí nejednu zahradu. Má modročerné plody chutí podobné jeřabinám a borůvkám – však se mu také říká indiánská borůvka –, krásně kvete a voní a na podzim jeho listy hrají barvami.
Vhodné i při dietě
Výhodou bobulovitého ovoce je, že ho lze konzumovat prakticky při jakékoli dietě a v jakékoli podobě – nejlépe čerstvé, ale i zmrazené, kompotované, sušené a podobně. Lidé na nízkosacharidových nebo ketogenních dietách se ovoci často zcela vyhýbají, ale malé množství jim rozhodně neublíží, právě naopak. Vždyť například zhruba 70 gramů ostružin nebo malin obsahuje méně než čtyři gramy stravitelných sacharidů. Pokud se snažíte zredukovat váhu, pak jsou pro vás bobule – pochopitelně ty ve formě ovoce – ideální potravinou, protože jsou nízkokalorické a kromě již zmíněných dalších látek obsahují dostatek vlákniny.
Vegetariáni, vegani i ti, kteří drží paleo dietu, mohou bobulovité ovoce pojídat v neomezeném množství, tedy v takovém, aby si nepřivodili střevní potíže. Pouze lidé trpící onemocněním trávicího traktu, které vyžaduje konzumaci stravy s nízkým obsahem vlákniny, nebo alergici by se měli bobulovitému ovoci vyhnout buď úplně, nebo si občas zobnout pouze několik bobulek jen tak pro chuť, ale to záleží na individuálním zdravotním stavu.
Víte, že…
V říši kvetoucích rostlin je bobule velice rozšířený typ plodu. Ale věřili byste tomu, že z kulturních plodin a ovoce patří mezi bobule také banán, avokádo, kiwi, lilek, karambola, paprika, okurka, meloun a mnohé další? Je to tak, protože o zařazení nerozhoduje tvar plodu, ale to, jak a z čeho vzniká.
Text: Gabriela Zelinková
Foto: Shutterstock