Ochutnejte speciality na pivě
Ochutnejte s námi vylepšené sladké i slané pivní recepty, inspirované postavami z Hrabalových Postřižin. Připravili jsme pro vás celé pivní menu:
Předkrm: Pikantní špekáčky v černém pivu
Polévka: Pepinova pivní
Hlavní chod: Barbarská krkovice na pivě
Dezert: Francinův jablečný štrúdl
Pikantní špekáčky v černém pivu
Na 4 porce potřebujeme:
1 kg špekáčků
4 cibule
malá sklenka kečupu (asi 200 ml)
0,5 l Postřižinského piva tmavého
2 feferonky
sůl, pepř
Do špekáčků uděláme několik řezů tak, abychom na jejich horní části vytvořili mřížku. Poté je podle chuti osolíme a okořeníme pepřem.
Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu rozprostřeme do pekáčku. Špekáčky potřeme kečupem, vložíme do pekáčku a zbytkem cibule je zasypeme. Vše podlijeme pivem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C, dokud se na špekáčcích nevytvoří kůrčička. Před dopečením přidáme na pár minut nakrájené feferonky.
Na 4 porce potřebujeme:
200 g žitného chleba
0,5l postřižinské Pepinovy desítky
2 lžíce másla
200 g kořenové zeleniny
2 lžíce hladké mouky
0,3l vývaru
0,2l smetany
sůl, pepř
Chléb nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme ho pivem. Necháme odpočinout asi po dobu 15 minut do úplného změknutí.
Mezitím si nakrájíme mrkve, celer a petržel na větší kostky. Ve větším hrnci je na másle zprudka orestujeme do zlatova. Poté zeleninu zaprášíme moukou a zlehka osmažíme.
Zeleninu zalijeme vývarem, pořádně promícháme a necháme důkladně provařit, aby se chutě spojily. Do polévky přidáme chléb a necháme na plotně do jeho úplného rozvaření.
Těsně před dokončením zalijeme polévku smetanou a dochutíme solí a pepřem.
Barbarská krkovice na pivě
Na 4 porce potřebujeme:
1 kg uzené krkovice
½ kg cibule
½ kg brambor
200 g eidamu
100 g slaniny
200 ml kečupu
1 l polotmavého piva Něžný Barbar
malá hlavička česneku
sůl, pepř
feferonky
Maso nakrájíme na plátky, potřeme česnekem, osolíme a opepříme, potřeme kečupem a necháme v lednici nejlépe přes noc uležet.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka silná cca 0,5 cm. Do pekáče poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme krkovičku, potřeme nadrobno nakrájenými feferonkami a překryjeme kolečky brambor. Maso podlijeme postřižinským pivem.
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C cca 45 minut. Po této době přidáme nakrájené plátky sýra a slaniny. Dopečeme při teplotě 160 °C dalších 20 minut.
Na 3 šišky potřebujeme:
600 g hladké mouky
1 ztužený tuk (nastrouhat)
0,4 l Postřižinského piva Francinův ležák
9 středně velkých jablek
vanilkový cukr
skořice
rozinky
Prosetou mouku ve větší míse smícháme s 250 g změklého ztuženého tuku. Můžeme si jej předem nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Poté do těsta po troškách přiléváme 0, 4 l Postřižinského piva.
Z ingrediencí uhněteme vláčné těsto, které necháme odpočívat po dobu 15 minut. Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme 9 středně velkých jablek, nastrouháme je, přidáme vanilkový cukr, skořici a tři hrsti rozinek.
Těsto důkladně vyválíme na tloušťku 3 mm a rozdělíme jej na 3 díly. Každý díl pak naplníme směsí, pečlivě zavineme a dáme na vymazaný plech do předem vyhřáté trouby. Při teplotě 180 °C pečeme po dobu 20 minut do zlatova.
TEXT: REDAKCE
FOTO: POSTŘIŽINSKÉ PIVO